Skoletur til Berlin 2016

Hei!

Nå er det altså nesten tre måneder siden jeg var i Berlin, så nå er det kanskje på tide med et innlegg før jeg har glemt turen. Neida, denne turen kommer jeg ikke til å glemme, heller savne! Jeg hadde en utrolig fin tur med trinnet mitt og skulle ønske vi fikk flere slike turer da det var kjempe kjekt! 

Vi reiste tidlig morgen 3. september og kom hjem natt 9. september. Siden det nærmer seg tre måneder siden turen, kan jeg dessverre ikke huske rekkefølgen til alt vi gjorde. Men det er vel ikke så farlig, dere ser det vel på outfitene, haha. 

Vi var på olympia stadion, ravensbruck, sachsenhausen, stasi fengselet, den nordiske amassaden, Sanssouci etc. 

Å besøke fangeleirene og stasi fengselet var veldig spesielt, jeg synes historie er et av de viktigste fagene på skolen og jeg synes det er interessant, men hvis du ikke synes at denne type behandling var grusom, så har du ikke helt skjønt det. Det å høre guidene fortelle, gjøre egen research etterpå, og å se hvordan det var der, "akkurat der du står ble en fange drept", det var veldig spesielt. Det var ekstremt sterke inntrykk, som jeg tror er utrolig viktig. Om jeg ikke tar helt feil så må skoler i Polen besøke Auschwitz hvert år, fordi det er så viktig å forstå og ikke minst, ikke glemme hva som skjedde. Det er viktig å bli skremt av hva som skjedde. Læreren min og jeg snakket litt da vi besøkte en plass med mye bilder og historie rundt muren (baudenkmal berliner mauer), og jeg husker jeg sa det at jeg forstår så godt de som ikke tror at andre verdenskrig egentlig skjedde, de som tror at det bare er overdrivelser, for det er jo helt utrolig hvor ondt det var.

Utenom de sterke inntrykkene fra fengslet og konsentrasjonsleirene, hadde vi det veldig kjekt også. Mye bra shopping, Sanssouci og Potsdam var nydelig og olympia stadion var gøy å se, ikke helt mitt interessefelt, men artig å se hvor gira fotballguttene var, haha.

Eneste minusen med turen er at tyskere skjønner ikke helt vegetar (pescetarian) diett. Jeg fikk salat nesten over alt. Men det ordnet seg fint.


 
Dette bilde må jeg bare si noe om. Dette er tatt i Sachsenhausen. Her på skiltet står det Neutrale Zone, som man naturligvis forbinder med noe "bra" det er ikke her du tror du vil bli skutt for å si det sånn. Well guess what! Det var her du ble skutt! Om du var uheldig og gikk innen for den "nøytrale sonen" ble du skutt uten forvarsel. Hvor fucked up er ikke det!? Her i Ravensbrück leste jeg et av de fineste diktene jeg vet om av Martin Niemöller.

Først kom de for å ta kommunistene. 
Jeg protesterte ikke
- for jeg var ikke kommunist.

Så kom de for å ta fagforeningsmedlemmene. 
Jeg protesterte ikke. 
- for jeg var ikke fagforeningsmedlem.

Så kom de for å ta jødene og sigøynerne. 
Jeg protesterte ikke, 
- for jeg var ikke jøde eller sigøyner.

Så kom de for å ta de homofile. 
Jeg protesterte ikke, 
- for jeg var ikke homofil.

Da de kom for å ta meg, 
var det ingen som kunne protestere.

Det er så fint, og peker på noe jeg mener er utrolig viktig å vite. Likegyldighet er farlig folkens.

Helt til slutt så hadde jeg som sagt en kjempe fin tur og synes dere som var med var supre å reise med. Roomiene mine var også flotte, selv om jeg ikke liker å stå opp klokka seks :*. Så vil jeg også dele noe jeg var litt usikker på om jeg ville dele her. Nemlig et dikt jeg har skrevet selv rundt denne turen. Jeg er veldig glad i lyrikk og poesi for de som ikke vet det, og da vi skulle ha prosjekt etter Berlin turen og jeg valgte Ravensbrück, ønsket jeg å lage et dikt. Så her får dere lese det. Det er Magnhild Bråthen sin historie som jeg skrev om til et dikt :-) Vi snakkes!

Mars måned 1943

ventet på fred og nytt demokrati.

Det banket på døra, de var SS-soldater

De hadde funnet skutt tiur nær disse gater.

Men hva visste vel vi?

 

På jakt etter våpen, de stormet vår stue

fant ingenting annet enn ei arbeidslue

Om det var en form for hevn eller ei

de tok min far, bror og meg.

Men hva visste vel vi?

 

Fra fengsel til fengsel

med sterkere hjemlengsel

Du skal til Tyskland

Ravensbrück

Men hva visste vel jeg?

 

Avkledd alt av menneskeverd, klær og mitt navn

med et voldsomt stort savn ble jeg innlosjert i blokk 7

politisk fange med rød vinkel på ryggen

ingen av oss kunne gjemmes i skyggen

Men hva visste vel vi?

 

Sto opp midt på natta, grytidlig jobbing

Etterfulgt av flaggermusens grusomme mobbing

Møtte du ikke opp ble du møtt med pisken

Kom deg ikke unna, du må høre på bisken.

Men hva visste vel vi?

 

Folkene rundt meg var døende

Ingenting ble gjort for de blødende

De ble fraktet inn på et vaskerom

stablet oppå hverandre i fem høyder

haug med skinnmagre lik

Men hva visste vel jeg?

 

Et og et halvt år i helvete var over

Fange nummer 24141, nei

Mitt navn er Magnhild Bråthen.

Én kommentar

30.11.2016 kl.16:54

Kjempefint innlegg! Og et nydelig dikt du har skrevet :) Takk for at du deler <3

Skriv en ny kommentar

Carmen Louise

Carmen Louise

15, Lund

Jente fra Lund som på fritiden liker å trene, være med venner og brenner for dyrsrettigheter. Legg gjerne igjen en kommentar :) Mail: Carmenlhh01@gmail.com Instagram: Carmenlhh


hits